recept: Dédi babos káposzta, Kifőzde
Dédi babos káposzta
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 sertéscsülök (kb. 1 kilós),
50 dkg sertéslapocka,
1,5 kg savanyú káposzta,
50 dkg tarkabab,
1 kisebb tojás nagyságú zsír,
3 evőkanál liszt,
1-2 kávékanál pirospaprika,
3 fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
só, bors, babér



Nemesdéden helyi különlegesség a babos káposzta, ezzel több főzőversenyen is elismerést arattak a dédi asszonyok.
A tarkababot beáztatják, majd külön edényben megfőzik.
Ugyanezt teszik a füstölt csülökkel is. Főzővizébe vöröshagyma, fokhagyma, szemes bors és babér kerül. Amikor puhára fő, a csontról levagdossák a húst, a főzőlét pedig félreteszik.
Pörköltnek való húsból jó sűrű, vöröshagymás pörköltalapot készítenek, majd a füstölt csülök levével felöntik a pörköltet, és hozzáteszik a savanyú káposztát.
Mikor megfőtt minden hozzávaló, beleteszik a főtt babot és a csülökkockákat, és alaposan összeforralják.
Magyarborssal, köménnyel, bazsalikommal, majoránnával és borsikafűvel ízesítik. A titok a nagyon finom, levesben már bevált tarkabab, gyenge babbal ne is kísérletezzünk. Ha áll egy éjszakát a hűtőben, felejthetetlen élményt nyújt.
Egy kanál tejföllel nyakon öntve tálaljuk, legyen az asztalon jóféle kenyér és csípőspaprika is.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: babos káposzta csülökkel
 chili, ahogy Zoli szereti
 babfőzelék
 bableves Franci kénye-kedvére
 sólet pataki tálban

A recept Nemesdédről, a tapasztalatok a konyhánkból.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.02.18. Utoljára frissítve: 2011.01.11.
Utolsó megtekintés: több, mint 16 órája (2024-05-02 20:39:13 - 10.37)
Hozzászólások:

Kifőzdés (2011-01-09 11:40:00):
A magyarbors csípőspaprika, de van aki csombornak tudja. A magam részéről a magyarbors, a kömény rendben van, a borsikafű is oké, de majorannával már kissé túl egzotikus lenne, a bazsalikomot meg az ő líraian finom illatával-ízével egyenesen nem idevalónak tartom. De ez szubjektív.

Monchhichi (2013-03-12 11:22:00):
Szerintem, rettenetesen finom ez a recept, így ahogy van. És én az egzotikához csak annyit szeretnék fűzni, hogy én még felöntöttem egy liter paradicsomlével. Isteni lett.

Megjegyzés a recepthez